Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

Ingrijpende gebeurtenis

Een hartinfarct of hartoperatie kan je leven – en dat van je omgeving – behoorlijk op de kop zetten. Niet alleen fysiek, vaak zijn er ook psychische gevolgen. Bij veel mensen is het vanzelfsprekende vertrouwen in het eigen lichaam verdwenen. Hartrevalidatie helpt u om er lichamelijk en geestelijk weer bovenop te komen.

Hartrevalidatie

Niet iedereen heeft hartrevalidatie nodig. De cardioloog bepaalt samen met u of hartrevalidatie zinvol is. Het gesprek hierover vindt plaats tijdens de opname in het ziekenhuis. Is het antwoord ja, dan wordt bekeken welk hartrevalidatieprogramma voor u het meest geschikt is. Fysiotherapie Jans-Beken heeft i.s.m. de werkgroep Cardio Vasculair Risico Management van Fysunieq (www.fysunieq.nl) een passend hartrevalidatie programma ontwikkeld.

Fysieke training

Onder leiding van een fysiotherapeut leert u uw lichamelijke grenzen kennen en vergroten. Hierdoor nemen uw onzekerheid en angst ten aanzien van de eventuele gevolgen van de hartziekte af. Mensen met coronaire hartziekten (vernauwing van kransslagaders) hebben baat bij een fysiek trainingsprogramma als het gaat om het beïnvloeden van belangrijke cardiale risicofactoren als inactiviteit, verhoogde bloeddruk en cholesterol, overgewicht, roken en ongezonde voedingsgewoonten.

Regelmatig bespreken we het programma en de gestelde doelen met u en evalueren we de training met kracht- en conditietesten aangevuld met vragenlijsten.

Na de hartrevalidatie

Belangrijk is om ook na de hartrevalidatie lichamelijk actief te blijven. Daarvoor kunt u ook bij ons terecht. Onder leiding van een fysiotherapeut wordt dan een vervolgprogramma samengesteld dat u op het lijf is geschreven.